2023 Julianadorp 4 weken en 1 week Edam 03-06-2023
Dit wordt onze eerste lange vakantie met een caravan , het plan is om 4 weken naar Julianadorp aan Zee te gaan op camping de Zwaluw en daarna nog 1 week in Edam op camping Zeevangshoeve.
We hebben een luifel laten plaatsen met een zijtent en stukje voorkant om de wind buiten te houden, deze zij en voorkant is zowel links als rechts te plaatsen. Op onderstaande foto zie het compleet
Julianadorp aan Zee is een badplaats in de gemeente Den Helder, in de Nederlandse provincie Noord-Holland.
Van origine werd met Julianadorp aan Zee alleen het strand, de paviljoenen en de bebouwing aan het strand van het dorp Julianadorp bedoeld. Tegenwoordig wordt ook de directe nieuwbouw erachter gerekend onder de badplaats, echter alleen als badplaats en niet als (on)officiële woonkern. Die nieuwbouw bestaat voor het grootste deel uit vakantiebungalows van een aantal bungalowparken. Daarom wordt de bewoning nog altijd onder het dorp Julianadorp gerekend.
Bij Julianadorp aan Zee liggen drie strandslagen; De Zandloper, Julianadorp en Drooghe Weert. De eerste twee genoemde strandslagen hebben een strandpaviljoen. Tussen De Zandloper en strandslag Falga in het noorden ligt een naaktstrand.
In de duinen tussen strandslag Julianadorp en strandslag De Zandloper ligt nog een deel van de bunkereenheden die in de duinen van Het Koegras waren gebouwd. De coördinaten van het bunkercomplex op de stafkaart zijn 135 HM en 136 HM. Via een kleine (telefoon)bunker aan de Zanddijk waren middels gangenstelsels de verschillende bunkers met elkaar verbonden. Deze (telefoon)bunker was lang gewoon open, maar tegenwoordig is deze afgesloten. Veel van de andere bunkers buiten dit complex zijn of door afkalving van het strand in zee verdwenen of gesloopt. Bij de hoeve Kleine Keet is nog een wachtbunker te vinden.
Deze camping is ideaal als uitvalbasis naar Den Helder of Callantsoog , je fietst dan ongeacht de richting volledig door de duinen die verre van vlak zijn maar wel een mooi. Dit is ook een mooie uitdaging met de renfiets om dit te doen.
De eerste renfiets trip was door de duinen richting Den Helder en zoals verwacht kom je altijd iets tegen wat het fotograferen waard is zo ook aan de duinrand in Den Helder deze tempel .
In Julianadorp is ook een losloopgebied voor honden.
En op het strand is een parkeerplaats voor boten !!! zie bordje
Callantsoog is een dorp aan de Noordzee, in de gemeente Schagen in de provincie Noord-Holland. Het dorp is bekend als badplaats en vormde tot 1 januari 1990 een zelfstandige gemeente.
De streek rond Callantsoog was van oudsher een agrarisch gebied. In de 20e eeuw richtte men zich echter ook op toerisme. In de jaren 1920 werden er diverse bosjes aangelegd. Callantsoog is het vertrekpunt van de Waddenzeeroute (Lange afstandsfietsroute LF 10) die langs de Waddenkust naar Bad Nieuweschans voert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de boerderij van de familie de Jong, in 2021 de boerderijcamping 'De Karnemelkplaats' een vertrekpunt voor minimaal vijf Engelandvaarders.
Op 27 april 1973 werd bij Callantsoog het eerste naaktstrand van Nederland gelegaliseerd.
Maar zowel onderweg als in Callantsoog zelf genoeg te zien is.
Zoals de bloemenvelden in verschillende kleuren
Onderweg kom je o.a museum Callantsoog tegen wat op een verwachte manier staat aan gegeven
De Zwaan is een kleine molen in Callantsoog, in de Noord-Hollandse gemeente Schagen.
De molen staat sinds 1993 op de huidige plek. De molen is maalvaardig en is inmaler voor het natuurgebied. De molen is eigendom van de Stichting Callinger Erfgoed. Op het bovenhuis van de molen is een wapenschild met een zwaan geschilderd. De molen is een gemeentelijk monument.
Deze streek heeft een mooi breed strand waar het weer probeert een stukje van te stelen maar dat is de natuur die dit doet.
Maar er is nog ruimte genoeg
Na 4 weken stralend weer op een mooie locatie gaan we verkassen naar Edam , hier komen mijn zwager en zus ook naar toe om nog een mooie week vakantie te hebben.
We staan daar op camping Zeevangshoeve een mooie SVR camping net buiten Edam en op fietsafstand van andere "dam" dorpen.
Edam is een stad in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Samen met Volendam vormt Edam de gemeente Edam-Volendam. De stad telt ongeveer 7.395 inwoners. De gehele gemeente Edam-Volendam telde op 1 januari 2024 36.920 inwoners. Oorspronkelijk lag de stad aan het riviertje de IJe of E en heette het ook wel IJedam. Daar is Edam van afgeleid.
Edam ontstond bij een dam aan de IJe of E die in de Zuiderzee uitmondde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien. Scheepsbouw, haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot grote bloei.
De sluis naar het open water is nog steeds in gebruik.
Ook de 2 ophaalbruggen in Edam zijn in gebruik alleen hele brede autos of met caravan kunnen daar niet over heen.
Na de toekenning van het recht op een kaaswaag is er in Edam tot 1922 een commerciële kaasmarkt geweest waar de boeren uit de omtrek hun kaas kwamen verhandelen. De Edammer kaas werd naar de markt vervoerd met kleine bootjes. Na het lossen op een speciale loswal werd de kaas door kaasdragers naar de markt gebracht. Daar werd de kaas te koop aangeboden aan handelaren. Na eerst te zijn gekeurd werd door middel van loven en bieden, het ‘handjeklap’, de kiloprijs van de kaas vastgesteld. Vervolgens werden de kazen weer op een berrie geladen en naar de waag gebracht waar het gewicht werd vastgesteld. De kaas werd ten slotte met paard en kaasbrik naar het kaaspakhuis vervoerd om daar nog enige tijd te ‘rijpen’.
De kaasmarkt werd in 1989 weer nieuw leven ingeblazen. In de zomer (juli en augustus) wordt elke woensdag tussen 10:30 en 12:30 een toeristische versie van de kaasmarkt gehouden.
En mooie parkjes in de dorpskern
En mooi aangelegde tuinen
Vanuit Edam kun je ook de andere kant op fietsen richting Warder en Oosthuizen.
Hier kom je mooi gekleurde huisjes tegen.
In Edam is een grote camping met chatles en stacaravans maar daar zijn honden niet welkom , in het restaurant wat er langs ligt en daar kun je lekker eten of koffie nuttigen aan de waterkant .
Op de camping kun je dagelijks genieten van de koeien die naar en van wei komen om te melken .
Zelden meegemaakt dat een caravan zo op en neer kan schudden , gelukkig geen schade wat andere camping gasten niet konden zeggen want er waren er bij waar de hele voortent en spullen rond vlogen.
Kijk eens op onze andere blogs
Peter
Reacties
Een reactie posten