Caravan uit de stalling gehaald en klaar gemaakt voor de eerste trip dit jaar.
We gaan eerst met de 24 gr naar Friesland en als het weer minder wordt zakken wij af met de nodige
overnachtingen en dagjes rust en bezienswaardigheden via de Veluwe en Limburg richting beter weer met de planning om door Frankrijk te toeren . Niks moet alles kan en tijd tot het einde .
Aankomst Akkrum na 3 uur rijden ( geen oponthoud gehad )
2 uur eerder op de camping was geen probleem dus meteen alles op zijn plaats zetten ,hangen en zetten
En dat ziet er zo uit als de zon je te heet of te sterk is
Vorig jaar waren we hier op 28 juli en was de temperatuur nagenoeg hetzelfde , nu was hij hier 24 graden ,voordeel is dat er nu nog veel in bloei staat .
Ook net buiten de camping veel kleur
Zwaluw nestjes gemaakt door de mens voor de zwaluw
Vandaag ivm Moederdag wezen dineren in het centrum bij Kromme Knilles, eten was geweldig .
Aanrader als je in Akkrum komt om hier te gaan eten ,niet goedkoop maar bijzonder lekker.
Normaal kan er weinig verschil zitten in Dame Blanche maar deze was bijzonder lekker
Eerste dag van deze mooie dag zit er bijna op , nog even een paar potjes kaarten tot de zon onder gaat.
Vandaag weer mooi weer in het verschiet daarom even boodschappen halen op de fiets en onderweg een bakkie koffie doen .
In de haven van Akkrum ligt een sleper met een minisleper erachter , beide kunnen varen
Kees en Saartje hebben de camping voor hun alleen
Uitzicht is nog steeds formidabel
Terherne is het adres voor de koffiestop met dit uitzicht
Dit was ons koffie momentje
Na de koffie het Sneekermeer een stukje rond tot de camping daar of er iets was veranderd
Weer richting eigen camping waar we even boodschappen hebben gedaan samen met de hondjes in hun luxe transport middel.
Op de camping lag in de haven een mooie oude kotter zonder mast maar met mooie glas in lood deurtjes
Mooi dagje met weer mooi weer en dat in Mei
Vanuit de camping kun je op verschillende manieren naar het centrum van Akkrum , hier vind je veel winkeltjes en ook restaurantjes van Griek, chinees Hollandse kost en natuurlijk friettenten.
Een van de mooie routes daarnaar toe is langs het beekje wat door het dorp loopt met de nodige ophaalbruggetjes want aan datzelfde beekje hebben de locals hun bootje liggen aan hun tuin zo ook zeilbootjes met een mast waarvoor dus de ophaalbruggetjes open moeten en die bedien je zelf ( met de hand)
Een van de mooie beekjes zie je hieronder met op het einde een ophaalbruggetje .
Onderweg in het centrum een softijsje genuttigd en de hondjes natuurlijk ook een wat veel bekijks trekt
In deze werkplaats is een mooi gietijzeren raamdecoratie geplaatst in de deuren , in het midden staan paardekopjes en als je binnen gluurt zie je dat het een smidse was .
Tijdens het uitlaten van de hondjes tref ik een buitenmaatse aanhanger waar een Zonneboot van de universiteit van Twente in staat, dit is een wedstrijdboot die alleen op zonne-energie vaart en wedstrijden houden met andere Universiteiten zoals die van Eindhoven.
De aanhanger staat dwars geparkeerd op mee dan 4 parkeerplaatsen omdat het anders niet past. Ruw geschat zo`n 12 meter lang en voorzien van alle sponsors . In de vooravond kwam de boot voorbij met een flinke snelheid maar bij de ophaalbrug wist de brugwachter de bestuurder te melden dat het stoplicht ook voor hun telt in het dagelijks vaar getij.
Vandaag van Akkrum via Jirnsum naar Grou gefietst voor wat boodschappen , mooie route door de polder en Jirnsum maar je kunt ook door de polder en langs het Prinses Margriet kanaal naar Grou.
Na de lunch bij het Eethuis Amicaal hebben we door de straatjes gelopen en gefietst van Grou want niet overals is fietsen makkelijk omdat de paadjes smal zijn
.
Het aantal straten in Grou ligt op 147, wat hoger is dan het landelijke gemiddelde van woonplaatsen in Nederland. Er zijn vrij veel postcodes geregistreerd in Grou: een aantal van 227. In Grou staan 3.845 adressen geregistreerd; er zijn meer huizen dan in de gemiddelde plaats. In de woonplaats Grou zijn de huizen over het algemeen vrij recent gebouwd: het gemiddelde bouwjaar is 1973. Het meest recent gebouwde huis in de woonplaats stamt uit 2025. Met zijn 0 jaar is het dus nog vrij jong. De oudste woning in Grou is 775 jaar oud en heeft als bouwjaar 1250. De huizen hebben een gemiddelde oppervlakte van 176 vierkante meter. Het grootste huis in de woonplaats is 11.564 vierkante meter. Dat is in vergelijking met de grootste woningen in andere woonplaatsen erg groot. In Grou heeft het kleinste huis een oppervlakte van 3 vierkante meter. Dat is relatief klein. Waarschijnlijk is het onderstaande huis
wat de titel draagt van smel hûs .Het witte links en het witte rechtse huis hebben allebei een voordeur dan blijft de tussenwoning als smalle woning over.
Vandaag ondanks de harde wind toch met de fiets erop uit getrokken .Vanuit Akkrum naar Joure.
Niet de korste weg maar wel de mooiste namelijk langs de waterlijn van het Sneekermeer.
Van Akkrum ,Terherne, Goingarijp, Broek en Joure , deze rit is grotendeels over een smal fietspad aangelegd van split en gemalen steentjes wat zwaarder trapt maar wat langs het water loopt dus ook de inhammen moet je langs wat veel km meer maakt zo ( fietsroute 68 ) .
Door de harde wind die over het land en het Sneekermeer waaide was het een flinke beproeving ( geen ondersteuning ) maar zeker de moeite .
In Joure hebben we heerlijk geluncht bij grand cafe Het Tolhuis aan het water nabij het gemeentehuis
Op onderstaande foto aan de linker zijde zie je het oude grote graanpakhuis met een oude kotter voor de deur waar men het graan mee vervoerde.
Hierna zijn we terug gefietst via fietsroutes 64,73,71 ,70 naar het pondje Nije Skou , dit is nagenoeg 1 rechte weg met vol wind op kop maar veel te zien zoals hele kleine jonge eendjes en veel verschillende vogels, ook de ideale gelegenheid om de 2 rakkers uit te laten .
Het pondje is een oversteek van enkele minuten wat de hondjes leuk vonden .
En dan sta je in het achterland van Akkrum waar je meteen de "Mellemolen" opvalt in het verder lege landschap. De oorspronkelijke Polslootpoldermolen (al bekend sinds 1849) waaide tijdens de zware storm van 12/13 november 1972 om en werd daarbij grotendeels verwoest.
In 1976 volgde herbouw, maar helaas raakte deze (tamelijk grote) spinnekop daarna langzamerhand ingesloten door allerhande industriële bouw. Overplaatsing werd hier een serieus onderwerp.
In 2003/2004 werd de molen vervolgens verplaatst naar de Nieuwe Schouw, aan De Deel. Overigens staat deze molen nu op de andere oever van De Deel, ca. 2 km. noordwestelijk van de Deelsmolen. De verplaatsing werd uitgevoerd door molenmakerij Hiemstra. Op 18 juni 2004 werd de molen officieel in gebruik genomen.
Bij deze gelegenheid heeft men de gietijzeren bovenas weer door een houten exemplaar vervangen; veel Friese molenvrienden vinden dat de spinnekop bij uitstek een molentype is voor een houten bovenas en niets anders!
In de zomer van 2019 onderging deze molen een ingreep die deed denken aan de vorige: de gelaste roeden werden vervangen door nieuwe houten exemplaren. Deze werden meteen iets langer uitgevoerd.
Vandaar uit is het maar een klein stukje voor je weer in het centrum staat van Akkrum .
Een mooi ritje met mooi weer en veel wind en bij elkaar bijna 40 km lang .
Een camping in Friesland ligt vaak aan het water met een haven erbij en natuurlijk ook de horeca die daar bij hoort.
Zo zijn we na een dag fietsen ff een borreltje gedronken en een portie nacho`s erbij wat een goede combinatie is .
In de avond was het wind stil getuige deze zonsondergang in Akkrum .
Zie de weerspiegeling bij allebei de foto`s
Vandaag een dagje gebruikt om een plaats te zoeken voor de feestdagen Hemelvaart en Pinksteren door te brengen aangezien wij van deze plaats af moeten op 25 mei.
De optie om richting Frankrijk te gaan heb ik laten varen want de vooruitzichten zijn daar slechter als hier in Nederland dus die kant op kan ook later in het jaar/ zomer.
In het bezit van een laptop vol met links en site`s van campings zijn we aan het mailen ,bellen en appen gegaan uiteindelijk om overal hetzelfde antwoord te krijgen "sorry vol met de feestdagen ".
De campingbeheerder van De Drijfveer en die had het voorstel om de caravan op A1 te zetten, dit is de plaats voor 3 puptentjes maar wij kunnen daar vooraan met uitzicht op alle komende en gaande bootjes . Ook de bootjes die langs deze haven komen hebben wij dan vrij zicht op .
De caravan kun je zetten zoals je wilt op de landtong al gelang de wind en zon .
Hier noemt men dat een A locatie omdat je van alle kanten zicht hebt en ook een mooie zonsondergang .
Woensdag daags voor Hemelvaart gaan wij vertrekken wij naar de A1 locatie en na installeren zal ik hier een foto plaatsen van de nieuwe "stek".
De NK zeilrace in Akkrum vindt plaats van 29 tot en met 31 mei 2025. Dit is de traditionele start van het zeilseizoen in Nederland, aldus Spectrum Solarteam. De officiële bekendmakingen vermelden ook een andere zeilrace op 5 juni 2025 in Akkrum.
Dus met komende feestdagen Hemelvaart en Pinksteren worden er skûtsjesilen gehouden vanuit Akkrum met name de skûtsjesilen van weleer , de eerste liggen in de haven klaar .

Akkrum is meer als alleen de haven en de bijbehorende camping zo heeft Akkrum ook een mooi centrum met veel bootjes in kleine kanaaltjes en ook woonboten mogen niet onderbreken
Door de vele kanaaltjes heb je veel ophaalbruggetjes om toch alles in verbinding te houden met elkaar
De brug althans de 2 oeverdelen was een typische verbindingsbrug zoals te lezen in het monumentplaatje wat ook bij de brug staat.
Een bruggetje wat wij dagelijks nemen is als wij de hondjes uitlaten of te voet naar het centrum gaan van Akkrum, hier staan ook de schapenvriendjes van onze teckels Keesje & Saartje.
In het centrum van Akkrum zelf staat een mooi bankje waar de oudjes hun tijd besteden met elkaar het laatste nieuws of roddels te vertellen of het allemaal waar is kun je leze boven de bank .
Keesje ne Saartje zijn blijkbaar overal geliefd in ieder geval wel bij deze schapen , eerst afstand houden en toen werd er toch even geknuffeld.
Met zo`n Hemelvaart weekend kom je van alles tegen zo ook wat nadien bleek een grote club met Zundapp ,Floret ( Kreidler) en meer van de oude spul wat onderweg de mooie weggetjes uitzoekt.De voorste had zelfs zijn Friesche klompen aan
Nadien kwamen we een deel tegen op het terras waar we zijn wezen lunchen .
Hier tegenover hebben we een lunch genuttigd een broodje warm been ham en een broodje warme brie met honing en walnoten .
Na de lunch zijn we door het dorp gewandeld waar je merkwaardige beeldjes tegen komt zoals in deze tuin waar men zelfgemaakte beeldjes van beton maakt en deze in de tuin zet als kleine dierentuin.
Zo kwamen we een stukje verder bij het station waar de rondvaarten beginnen een hele grote kano Dezelfde maat bijna dan hebben we ook ooit in Noord Zweden getroffen en nu staat er een in Terherne
Wat je verder verbaasd is het onderhoud hier va het openbaar groen zo kwamen we met de wandeling uit op het voetpad wat je moet volgen maar dat mag dan wel eerst wat bijgewerkt worden .
Vandaag zijn de feestdagen in Akkrum met solarboot race en muziek op en aan het water .
De solar race deden verscheidene TU`s mee zoals Twente die was hier ruim vertegenwoordigd. We hadden gen idee wat we koden verwachten maar het was uiteindelijk bijzonder leuk . Zo liepen we vanuit de camping naar het centrum en daar stond het eerste stelletje uit volle bortst te zingen met versterker en moet toegeven het klonk niet onaardig .
Na dit mini zang spectabel zijn we eerst naar de sola race boten gaan kijken wat die zie je niet elke dag
De Universiteit deelnemers hebben professionele apparatuur bij wat ook te zien was aan de boten zelf .
Hieronder enkele foto`s van die zeer snelle boten .
Meer als een plakje zonnepanelen is het niet met een gat erin waar de piloot zit. Hierna was de sprint tussen alle boten en daar deed een zelfbouw boot mee van iemand prive , die had hem zelf bekostigd en gebouwd in 4 weken. De snelheid was bedroevend ten opzichte van de profs maar mee doen is hierin belangrijker als winnen .
Na de sprint was het volgende event namelijk "muziek op het water " ,hier zie je of op de kade of woonboot allemaal verschillende optredens van solo tot complete zanggroepen met orkest.
En dat klonk zo ongeveer
Na dit muziekensemble te hebben aangehoord op naar het volgende ,zo staat er op elke hoek wel een persoon te zingen met geluidversterker. Voor de gelegenheid waren in Akkrum alle kleine bruggetjes geopend zodat iedereen met hun eigen bootje of sloepje van het ene naar het andere optreden kon varen en sommige waren wel heel druk bezet zowel op de kade als op het water.
En ook hier veel muziek voor de liefhebbers
Het was een mooie dag en avond met veel bezoekers met veel bootjes maar de feestweek duurt nog tot en met 6 juni .
Dankzij de feestweek zijn wij er achter gekomen dat Akkrum beduidend groter is als alleen dat stukje rondom de camping en de plezierhaven. Zo kwamen uit bij een gedeelte waar meerdere eetgelegenheden waren waaronder een Grand Hotel en restaurant . Hier hebben wij meteen gebruik van gemaakt om daar te gaan eten natuurlijk aan het water wat daar in bijna elk restaurant kan .
Begonnen met een voorafje zoals men dat noemt, knoflook teentje zelf fijn schrapen en er olie op doen.
Na het voorafje gekozen voor spareribs met van alles erbij en pittige kipreepjes in heerlijke saus.
Jammer genoeg begonnen aan het hoofdgerecht voor ik de foto had gemaakt.
S`morgens zo vaak als het mogelijk is buiten ontbijten in het ochtend zonnetje wat al op veel dagen is gelukt.
Vandaag dagje uit naar Leeuwarden om de stad te bekijken en meteen wat te winkelen .
De binnenstad wordt gekarakteriseerd door de mengeling van oude en nieuwe bebouwing. Onder de oude gebouwen zijn veel monumenten. Skyline-bepalende gebouwen zijn kantoorgebouwen zoals de Achmeatoren, het markante koepelgebouw van Friesland Bank en de oude, scheefgezakte Oldehove. De Prinsentuin is het stadspark dat aan de noordzijde van de wijk ligt. De binnenstad is een beschermd stadsgebied
Eerste foto is een aanknopingspunt ( Frieslandtoren ) dat je weet waar je auto staat al zit daar GPS op . Dit was ook meteen het eerste adres waar we koffie hebben gedronken .
Vandaar uit kijk je op een mooi gebouw met een merkwaardige tekst op de gevel voor een "Friesch" gebouw maar oordeel zelf : Universiteit van Groningen .
Zo staan er in deze stad veel mooie grote gebouwen
Verder is er geen merk winkel of hij is aanwezig in Leeuwarden van kleine merken tot winkelketens
Zo staat er midden in het winkelhart dit mooie oude restaurant "De Stadswaag ".
De waag is over het algemeen het middelpunt van een marktstad. Waar gehandeld wordt, wordt gewogen en gemeten. Voor het bepalen van het juiste gewicht van de handelswaar was een marktkoopman vroeger aangewezen op de waag, een publiek weeghuis. Sinds wanneer Leeuwarden een waag bezit, is niet precies bekend. De oudste vermelding van een waag in Leeuwarden dateert uit 1483. Uit dit document blijkt ook dat de waag in die tijd een gevestigd instituut was. Van andere Friese steden is bekend dat er aan het einde van de veertiende eeuw een waag aanwezig is. Het is niet aannemelijk dat Leeuwarden in deze ontwikkeling achterliep, dus wordt ervan uitgegaan dat er ook in ook in Leeuwarden al in de veertiende eeuw sprake van een waag was.
De waag waar in 1483 over gesproken wordt, heeft even ten oosten van het huidige gebouw gestaan. Hoewel men wist waar deze ongeveer had gestaan wist men niet of er nog restanten in de grond waren en wat de precieze afmetingen waren. Bij archeologisch onderzoek op de Nieuwestad werden in 2023 overblijfselen waaronder de vloer van deze middeleeuwse waag blootgelegd. Uit dit onderzoek bleek dat het gebouw ten tijde van de bouw van de vervangende waag er slecht aan toe moet zijn geweest. De muren die werden aangetroffen waren verzakt. Na dit onderzoek werd op die plaats een picknickgazon genaamd Het Groen Waagplein gerealiseerd.
De waag die vandaag de dag op het Waagplein staat, is omstreeks 1590 gebouwd. In die tijd was het verplicht voor een marktkoopman zijn goederen te laten wegen op de waag. Deze verplichting gold vooral voor (groot)handelaren in vlees en zuivel.
Het product dat op de waag in Leeuwarden de overhand had was zuivel, en dan vooral boter. Deze werd op de wekelijkse marktdagen in groten getale aangevoerd. De waag in Leeuwarden stond daarom ook wel bekend als de ‘boterwaag’. Er werden natuurlijk ook wel andere producten gewogen in de Leeuwarder waag, maar de hoeveelheden hiervan bleven in het niet bij die van zuivel (boter en kaas red.). Ter illustratie: tussen 1830 en 1860 werd jaarlijks gemiddeld 1.656.922 kg boter, 225.905 kg kaas en slechts 24.326 kg aan andere goederen gewogen. De relatief beperkte hoeveelheid kaas heeft als oorzaak dat er in Friesland tot aan het eind van de twintigste eeuw vooral boter geproduceerd werd.

De Stadswaag
Alles is groots en ruim opgezet
Beeld van een Fries stamboek paard op een laag voetstuk. Op de sokkel staat op de bovenzijde een gedicht van Freark Dam (1924-2002) ingebeiteld.
Het Utrechtse ruiterstandbeeld van de heilige Willibrord, die de Friezen kerstende, plaatst de heilige op een paard dat een Friese hengst moet voorstellen. Maar het is een zwaar koudbloedpaard, dat men overigens in Willibrords tijd nog niet kende. Het Friesch Paarden Stamboek classificeerde het echter onder de Friese paarden en schreef in 1979 in het gedenkboek bij het 100-jarig bestaan: "Een groot beeld van een Fries paard ontbreekt in Friesland." Er was wel een beeld van een Fries veulen in Joure (vóór de E.A. Borger-school, gemaakt door Maria van Everdingen in 1970). Vandaar dat een andere honderdjarige, Koopmans Koninklijke Meelfabrieken, de gelegenheid te baat nam om voor een correct beeld op ware grootte van een Fries paard te zorgen.
links allelei winkeltjes en recht veel restaurantjes
Ook kun je een rondvaart doen door de oude stad van Leeuwarden.
Deze bruggetjes zie je in veel oude Nederlandse steden zoals Amsterdam ,Utrecht b.v
Het eetgedeelte was nog rustig maar tegen het middaguur loopt het voller met studenten en mensen die in de stad werken,
Deze fraai uitgedoste deur komt uit 1696 , wat erachter schuil gaat is mij niet bekend
Rijk uitgedoste winkelpui van Dille & Kamille
Op deze plaats kwamen Kees en Kees bij elkaar wat een foto waard was ( die kleine is Kees)
Ook vele kleine steegjes en straatjes met veel verschillende winkels
De oude, scheefgezakte Oldehove. De Oldehove is de trots van Leeuwarden uit 1529
Rond 1000[2] stond er op de plaats van de Oldehove een kerkje, deze kerk werd rond 1100 vergroot. In de 13e eeuw zou dit kerkje vervangen worden door een grotere kerk die opgetrokken was uit kloostermoppen, maar enkel een fundering kon er aangelegd worden.
Na 1435 werd er een driebeukige Sint-Vituskerk gebouwd.
Op 28 mei 1529 werd de opdracht gegeven om een brede toren te bouwen om het mogelijk te maken een hoge toren te bouwen. Toen de toren nog maar tien meter hoog was begon deze reeds te verzakken.
Leeuwarden is goed te bereiken met oude kotters en zeilschepen ,vele lagen hier aangemeerd om te worden opgeknapt.
Een deel van het bijzondere pand De Koepel in Leeuwarden, het voormalige hoofdkantoor van de Friesland Bank, wordt volgend jaar getransformeerd tot het nieuwe adviescentrum van de Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland. In het nieuwe adviescentrum van circa 5.000 m2 wordt Het Nieuwe Werken toegepast.
Deze kotters worden hier in de oude staat gerestaureerd voor het nageslacht
Een mooi dagje in Leeuwarden maar om alles goed te bekijken heb je meer tijd nodig van er is veel meer te bewonderen als alleen dit beperkte gedeelde.
Dit was 4 weken Akkrum/ Nes en alle in de omtrek liggende dorpjes en steden waar we genoten hebben van de Friesche gastvrijheid.
We gaan nu richting het zuiden en thuis ff alles reinigen en wassen en op naar de volgende bestemming.
De volgende is te zien als nieuw blog
Dank iedereen voor de reacties en het bekijken van onze blog(s)
Wat een geweldig verslag hebben jullie gemaakt van de vakantie!!!Echt TOP Geniet er samen nog van!!!Groetjes uit Best.
BeantwoordenVerwijderenDank je
Verwijderen