2020 najaarsweek Drimmelen ,Geertruidenberg

    08-09-2020  najaar Drimmelen ,Geertruidenberg 

Deze week zijn de vooruitzichten wat weer goed dus gaan we een najaarsweekje genieten in Drimmelen in de nieuwe haven op de camperplaats bij de haven. 

                       

Drimmelen is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Drimmelen ligt tussen Made en Geertruidenberg. Er wordt wel beweerd dat de naam Drimmelen afkomstig zou zijn van drie mijlen: de afstand tot Geertruidenberg. Een mogelijke naamsverklaring zou het Keltische drumlin kunnen zijn, dat verhoging betekent: een rivierduin of donk. Drimmelen ligt aan de Amer, die het van Nationaal Park De Biesbosch scheidt. De Biesbosch behoort voor een aanzienlijk deel tot de gemeente Drimmelen. Drimmelen is voor velen de toegangspoort tot de Biesbosch. In de  jachthaven kan men bootjes huren om de Amer over te steken en de Biesbosch in te trekken. Het Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen van Staatsbosbeheer ligt nabij de haven aan de Amer. Hier is veel informatie beschikbaar over het leven in de Biesbosch.De Herengracht, een klein straatje loodrecht op het haventje, kent een lintbebouwing van 18e- en 19e-eeuwse huizen. Aan de Herengracht 2-4, 9, 13 en 24 laat-18e-eeuwse dwarse huizen.                                             

Aan de Herengracht 20-22 en 36-38 vindt men 18e-eeuwse tweebeukige diepe panden. Veel huisjes dragen uit wat de kostwinning is geweest of nog steeds is .  

         

Zoals hieronder een beeld van de griendtwerker in de Dorpstraat. 


Griendwerker was een beroep dat inmiddels niet meer bestaat. Griendwerkers sneden in drassige gebieden de wilgentenen van verschillende soorten wilgen. De takken en twijgen werden gebruikt voor vlechtwerk van onder andere stoelzittingen, voor het fabriceren van houten tonnen als duigen, als paalhout voor de boeren en later ook voor zinkwerken in de waterbouw. Een griend is een bos, vaak met een moerasachtige ondergrond, bestaande uit pollen met takken, meestal van wilgensoorten. Klassieke voorbeeld van een griend zijn te vinden in de Biesbosch, waar de griendteelt vanaf ongeveer 1800 in zwang kwam. Het beroep was zeer zwaar. Met name in de Biesbosch waren de griendwerkers vaak twee weken van huis totdat een praam hoog was opgetast met griendhout. Daarbij woonden ze in rieten hutten en later in wat comfortabeler schuiten of houten en later stenen huisjes. De griendwerker had niet het hele jaar werk. Hij moest het plant- en oogstwerk doen en het onkruid wieden tussen de wilgen. Het beroep stond niet erg hoog in aanzien. Hun baas, de griendbaas, was vaak welgesteld en had soms tientallen griendwerkers in dienst.

Ook Oud-Drimmelen heeft enkele kanaaltjes door het dorp lopen wat vroeger werd gebruikt om in de Biesbosch te komen. 

Rond Drimmelen kun je ook heerlijk fietsen er is zelfs een speciaal fietspad aangelegd voor mensen die niet kunnen zingen maar het naar hartenlust wel mogen op dit fietspad. 


Maar Drimmelen heeft wel meer bijzonderheden zo betalen Engelstalige meer parkeergeld als Nederlandstalige. 


Vanuit Drimmelen is het een stukje fietsen naar Geertruidenberg. Deze vestingstad ligt aan de monding van de Donge. Deze stroomt in de Bergsche Maas, welke vervolgens overgaat in de Amer. Aan de overzijde ligt de Biesbosch, waarheen rondvaartboten varen. Naar het westen toe vindt men grootschalige landbouwpolders en in oostelijke richting ligt de kom van Raamsdonksveer.

Geertruidenberg heeft een mooie straat ( Venestraat) die op de markt uitkomt, aan de straat ligt ook de oude voormalige Marktkazerne dit is een gebouw in Empirestijl uit 1821. Verder kom je er een kanon tegen en de schandpaal mocht je nog iemand te schande zetten de mogelijkheid is er 


Als je richting de markt gaat heb je zicht op Geertruidkerk ,Op de plaats van deze kerk stond in de 11e eeuw reeds een aan Gertrudis van Nijvel gewijde romaanse kerk uit tufsteen. Omstreeks 1200 werd het schip naar het zuiden toe uitgebreid. Pas in 1315 begon men met de bouw van de toren. In 1325 begon men met de noordelijke zijbeuk, terwijl omstreeks 1400 met de bouw van het priesterkoor en de crypte werd begonnen. Aan de noordzijde werd vervolgens de Onze-Lieve-Vrouwekapel gebouwd, waarna men het het zuidertransept begon



Het gebouw is een driebeukige hallenkerk met een aan de noordzijde ingebouwde westtoren die uit vier geledingen bestaat. Aan de buitenzijde ziet men drie parallelle zadeldaken. Het bakstenen metselwerk is voorzien van speklagen. 


De Vishal, aan de Vismarktstraat, werd in 1772 gebouwd naar ontwerp van Philip Willem Schonck. Het is een open vierkant gebouwtje met mansardedak, dat een koepeltje heeft en rust op hardstenen zuilen, die met bogen verbonden zijn. In zo`n oude steden als Geertruidenberg moet men altijd goed rondkijken want vaak zijn er bijzonderheden die niet altijd beschreven staan met de betekenis ervan, zo kwamen wij in een dakgoot een potschijter tegen.

 


Het was een mooie week bij de mooie Biesbosch in Drimmelen .

Geniet ook van onze andere blogspots

https://dehoekiesreizen.blogspot.com/

Peter

 



Reacties

Populaire posts van deze blog

28-07-2024 3 weken Akkrum Friesland

2022 Zuid Frankrijk (Provance binnendoor)

2024 Zalk,Hattem ( 1e rit Mazda CX 5 Luxery ) 05-04-2024

2017 Portugal langs de kustlijn tot voorbij Figueira da Foz

2024 Julianadorp aan zee, Den Helder, Callantsoog 4 weken van 01-06-2024

2015 Noord Zweden ( beetje Noorwegen & Finland)

2012 Kroatië rondreis

2006 week Rugen

2018 Zuid-West Zweden

2022 openingstrip Hattem ,Elburg,Zwolle,Zalk